Διακοπή χρηματοδότησης για συμμετοχή μαθητών σε διεθνείς διαγωνισμούς

Διακοπή χρηματοδότησης για συμμετοχή μαθητών σε διεθνείς διαγωνισμούς

Αρ. Πρωτ. 11345/10.06.2010

Προς Υπουργό:

Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

 

Σύμφωνα με καταγγελία της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, το Υπουργείο Παιδείας δεν κάλυψε τα έξοδα αποστολής της ελληνικής συμμετοχής στη 27η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (τα οποία κάλυψε η ίδια η Μαθηματική Εταιρεία) και δεν προτίθεται να καλύψει τα έξοδα ούτε για την Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, ούτε για την Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η συμμετοχή της χώρας μας στις διεθνείς αυτές διοργανώσεις.

Η συμβολή του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων όλα αυτά τα χρόνια ήταν η διάθεση αιθουσών για τη διεξαγωγή των αρχικών φάσεων του διαγωνισμού και η κάλυψη των εξόδων μετάβασης και επιστροφής των έξι μαθητών και των δυο συνοδών καθηγητών, που συμμετείχαν στις διοργανώσεις αυτές.

Τα ποσά που απαιτούνται για τις αποστολές αυτές εκτιμάται ότι δεν είναι σημαντικά (λίγες χιλιάδες ευρώ) μπροστά στη σημασία των διοργανώσεων αυτών, όπου οι Έλληνες μαθητές έχουν κατακτήσει διακρίσεις πάρα πολλές φορές, ενώ συνολικά στις διαδικασίες επιλογής συμμετέχουν  δεκάδες χιλιάδες μαθητών. Οι επιτυχόντες μαθητές μάλιστα  έχουν βραβευθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων, έχουν προσκληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κι έχουν γίνει δεκτοί με υποτροφίες σε ονομαστά Πανεπιστήμια του Εξωτερικού.

Αδιαμφισβήτητα  η περικοπή της χρηματοδότησης αυτών των αποστολών με αποτέλεσμα την μη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς πνευματικούς αγώνες υπονομεύει το κύρος της χώρας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Ποιο είναι το σκεπτικό της απόφασης αυτής και αν προτίθεται να την επανεξετάσει;

Απάντηση Υπουργείου